Waarom een erkenningsregeling?
Informatie over de regeling
Vakbekwaamheid voor het adviseren, ontwerpen, realiseren, aanleggen, opleveren inspecteren en beheren van Noodverlichtingsinstallaties is essentieel voor het volgens de norm goed en optimaal presteren van de installatie. Daarom hebben branche partijen CIBV (Certificatie-Instelling beveiliging en Veiligheid B.V ), NVFN (Nederlandse Vereniging van Fabrikanten van Noodverlichting )en Kiwa FSS een erkenningsregeling opgesteld die voldoet aan de geldende normen en eisen. Onderdeel van de erkenningsregeling zijn de eisen aan vakbekwaamheid en het aantonen van vakmanschap in het CRT en Vakpaspoort.
Voldoe je aan alle eisen voor vakbekwaamheid, sta je geregistreerd en ben je in het bezit van de voorgeschreven gereedschappen, dan kun je (onder voorwaarde) een bedrijfserkenning aanvragen voor een van de 4 deelgebieden. De voorwaarden hiervoor kun je vinden op de website van CIBV.
Aantonen van Vakmanschap
Aantonen van Vakmanschap is belangrijk omdat dit laat zien dat de vaardigheden voor een goed aangelegde en veilige installatie aantoonbaar zijn vastgesteld. Opdrachtgevers kunnen naar Registratie of Bewijs van Vakmanschap vragen.
Geregistreerd of Bewijs van Vakmanschap is daarvoor een belangrijk en herkenbaar kwaliteitslabel voor registratie in het CRT en Vakpaspoort.
Voor wie?
Voor iedereen die bezig is met ontwerpen, inspecteren en beheren van een noodverlichtingsinstallatie.
Opleiding en examinering
De opleidingen worden door marktpartijen verzorgd. Aansluitend op het opleidingsprogramma wordt door geaccrediteerde examenpartijen de theorietoets afgenomen. Wanneer het examen positief is afgerond, dan ontvang je het Bewijs van Vakmanschap, welke wordt geregistreerd in je persoonlijke Vakpaspoort.
Bewijs van Vakmanschap
Voor de Noodverlichtsdeskundige geldt dat bij het positief afronden van het examenprogramma, bestaande uit een theorietoets, het bovengenoemde persoonlijke digitale Bewijs van Vakmanschap wordt ontvangen in zijn of haar Vakpaspoort.